Op pad met koe 6596 – De Geur van gemaaid gras

Een loei goeie dag allemaal,

Met mijn vriendinnen lopen wij weer heerlijk buiten. Mijn buik zit vol met vers gras. Dit is zo’n dag
dat ik heerlijk rustig mijn ding wil doen. Gewoon loei lui zijn en lekker chillen.

Maar wat hoor ik toch? Dat kan toch niet waar zijn… Daar komt boer Gène aan op de tractor met de “maaier” en kort er achter aan komt boer Guus met de “schudder”. Gaan ze net nu ik wil chillen het gras naast onze wei maaien. De rust is verdwenen, daar baal ik van.

Ooijevaars in de wij tijdens het maaien

De geur van gemaaid gras

De geur van gemaaid gras, dat is pas een zalige geur. Ik kan de smaak en geur van gemaaid gras niet weerstaan en probeer aan de andere kant van het draad wat weg te halen. Maar ik kan er net niet bij, mijn tong is net niet lang genoeg. 

Dat is loei vet balen. Dat terwijl ik een ooievaar zie neer strijken in het gemaaide gras. Op zoek naar voedsel voor hen zelf en hun kleintjes. Toch is het een prachtig gezicht, die ooievaars die lekker hun ding doen, en zich
totaal niet op gejaagd voelen door de tractor.

Ultiem genieten

Ik kan hier van genieten. En ook nog van het idee dat al dit lekkere verse gras straks ingekuild wordt. Eigenlijk wel loei raar. Het gras komt niet eens in een kuil, maar wordt opgestapeld als een soort bergje met zijl er over heen. Dit wordt alvast het begin van onze voedsel voorraad voor de winter.

De boer is het gras aan het bijmaken

Verschil moet er wezen

Aan het hooien met de mannen
Koeien in het weiland
Hooien op het land

Er wordt niet alleen ingekuild voor de winter voorraad maar er wordt ook gehooid. Boer Guus laat zijn gras dan extra lang drogen in de zon. Daarna worden er kleine pakjes van gemaakt. Boer Guus zorgt altijd dat er genoeg vrienden van hem zijn, die hem mee willen helpen om het hooi op wagens te laden. Het is zwaar maar ook gezellig werk.
En ik en mijn vriendinnen, wij genieten er van. Wij liggen heerlijk rustig te herkauwen terwijl de jongens hard werken en pareltjes van hun voorhoofd af rollen.

Tot de volgende keer, dan hoor je weer een nieuw loeiend verhaal.

Liefs, koe 6596

Heb jij ook leuke, mooie of grappige plaatjes van de lente in de Ooijpolder? Deel deze dan met ons op @boerderijdeplak en vergeet de tag #boerderijdeplak er niet bij te zetten!